WebRTC Nedir? Nasıl Kapatılır? | Aktif Proxy
WebRTC Nedir? Nasıl Kapatılır?

Gizlilik denince hepimiz biliriz ki proxy kullanıyorsak (vekil sunucu) internet ortamında gizliyizdir. Ev internetimzin internet protokolü (IP adresi) ifşa olmaz. Çünkü proxy adreslerimiz bu ip adresleriniz gizler. Kullandığımız web browserlerda (tarayıcılar) "ip adresim(nedir?") gibi testler yaptığımız da bir proxy kullanıyorsak o IP adresini görürürüz. Fakat dikkat etmişsinizdir ki bazı websiteleri proxy kullanmamıza rağmen ev internet ip adreslerimizi de görüyor. Peki bu nasıl oluyor ? Yazımızda bundan bahsedeceğiz.

WebRTC Nedir?

WebRTC en basit anlamıyla tarayıcıların herhangi bir ara sunucuya ihtiyaç duymadan birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayan bir teknolojidir. Tarayıcılar WebRTC sayesinde ek ara sunuculara ihtiyaç duymadan birbirlerine doğrudan bağlanabildikleri için daha yüksek internet hızları daha akıcı bir internet ortamı sağlarlar. Fakat her güzel şeyin birde kötü yanı vardır. WebRTC bir NAT'ın arkasındaki tüm yerel IP adreslerinin bir listesini gösterdiği için gerçek IP adreslerimizi ifşa eder. Bu sebeple kullanıcılarımıza WebRTC yi devre dışı bırakmalarını şiddetle tavsiye ederiz.

WebRTC Nasıl Kapatılır?

WebRTC özelliği tarayıcılarda devre dışı bırakılabilir. WebRTC her zaman etkin olduğundan, gerçek IP ve yerel IP bilgileriniz görüntülenebilir. Normal şartlar altında yerel IP adresiniz (örn. 192.168.2.2) görünmemelidir. Benzer şekilde normal şartlarda VPN kullanıyorsanız gerçek IP adresiniz siteler tarafından görülmemelidir. Ayrıca hem yerel IP adresinizi hem de WebRTC'li bir VPN kullanıyorsanız gerçek IP adresiniz siteler tarafından görülebilir. Bu nedenle, WebRTC özelliğini devre dışı bırakmak isteyebilirsiniz.Tarayıcılarda WebRTC özelliğini aşağıdaki gibi devre dışı bırakabilirsiniz.

Google Chrome (Masa Üstü)

WebRTC, Google Chrome web tarayıcısında (masaüstü) devre dışı bırakılamaz. Bu sorunu aşmanın tek yolu bir Chrome uzantısı kullanmaktır (Chrome yerine başka bir tarayıcı kullanmak dışında, şu anda mevcut olan tek yöntem budur). Eklentiyi kullanmanın sizi WebRTC güvenlik açıklarından tam olarak korumadığını unutmayın.

Google Chrome (Mobil)

Android cihazınızda Chrome tarayıcıyı açın ve adres çubuğuna şunu yazın: chrome://flags/#disable-webrtc. - "WebRTC STUN kaynak başlığını" bulmak için aşağı kaydırın ve ardından devre dışı bırakın. Ayrıca "WebRTC Donanım Video Kodlama/Kod Çözme" seçeneklerini devre dışı bırakarak daha sert bir işlem yapabilirsiniz.

Firefox/Mozilla

- Adres çubuğuna gidin ve about: config yazın.

- "Riski kabul ediyorum!" düğmesi görünür. Tıkla.

- Arama çubuğuna media.peerconnection.enabled yazın.

- Ardından değeri "Yanlış" olarak değiştirmek için çift tıklayın.

Bu yöntem Firefox'un her iki sürümünde de çalışır (mobil ve masaüstü sürümleri).

Opera

Opera'da WebRTC özelliğini devre dışı bırakmadan önce "WebRTC Leak Prevention" adlı bir uzantı indirmeniz gerekir. Bunu yaptıktan sonra, aşağıdaki adımlarla devam edebilirsiniz:

- Görünüm → Uzantıları Göster → WebRTC Sızıntı Önleme → Seçenekler'e tıklayarak uzantının ayarlarına erişin.

- Açılır menüden "Proxy olmayan UDP'yi devre dışı bırak (proxy'yi zorla)" seçeneğini seçin.

- Ayarları Uygula düğmesini tıklayın.

Bu işlemleri gerçekleştirmeden önce uzantıyı indirdiğinizden emin olun.

Microsoft Edge

Microsoft Edge biliyorsunuz ki Chrome tabanlı çalışan bir tarayıcıdır ve buna sebep olarak Chrome gibi bunda da WebRTC yi kapatmanın tam bir yolu bulunmuyor. En azından biz bu yazıyı hazırlarken bulamadık. Fakat tarayıcı kullanımızı ev ip adresinizi gizleyecek şekilde yapabilirsiniz. Şu şekilde;

- Adres çubuğuna şunu yazın: about:flags.

-- WebRTC bağlantıları üzerinden yerel IP adresimi gizle öğesini bulun ve onay kutusunu seçin.

Safari

Safari web tarayıcısını kullanıyorsanız WebRTC'yi devre dışı bırakmanız gerekmez. Bunun nedeni, bu tarayıcının çoğu tarayıcıdan daha katı bir izin sistemine sahip olmasıdır. Web sitelerine erişmek için kullanılanlar dışındaki IP adreslerini gizlemeyi varsayılan bir özellik haline getirir. Ancak, bir web sitesinin ses veya video kullanmasına izin verirseniz IP adresinizin açığa çıkabileceğini unutmayın.

WebRTC yi Kapattığımızdan Nasıl Emin Olabiliriz?

"Gizlilik Kontrolü" sayfamız üzerinden kontrol edebilirsiniz. Eğer başarılı bir şekilde kapatmış iseniz WebRTC "YOK" diyecek ve ev ip adresinizi göstermeyecektir. Fakat kapatamadıysak WebRTC "VAR" diyecek ve proxy de kullanıyor olsak, vpn de kullanıyor olsak ev ip adresimiz görünecek ve karşı sitelere ifşa olacaktır.